Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Βούτυρα αρωματικά με διάφορες προσμείξεις

Βούτυρα που μας βγάζουν από δύσκολες θέσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ψητά κρέατα που δεν έχουν πολύ λίπος και σε λαχανικά βραστά, ατμού ή ψητά.
Η παρασκευή τους είναι απλή και η συντήρησή τους μακρά.
Προεργασία απλή, απλά αφήνουμε το βούτυρο να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τα αρωματικά μας.


Αναφέρω τρεις κλασικές παρασκευές της Γαλλικής κουζίνας, τον αυτοσχεδιασμό τον αφήνω σε εσάς.

Βούτυρο λεμονιού

100γρ βούτυρο
1 λεμόνι 
αλάτι πιπέρι


κόβουμε το λεμόνι στη μέση, του αφαιρούμε την φλούδα, την ψιλοκόβουμε και την βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, στραγγίζουμε την φλούδα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με φρέσκο νερό κάθε φορά. Στύβουμε το λεμόνι και σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη φλούδα με τον χυμό το αλάτι και το πιπέρι. Επιμένουμε στο ανακάτεμα ώστε να πάρουμε μια απαλή κρέμα. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα σε ρολό και φυλάμε στο ψυγείο.   



Βούτυρο με σκόρδο

100γρ βούτυρο 
4 σκελίδες σκόρδου (όσο θέλουμε αλλά να μην το παρακάνουμε, ενδεικτικές είναι οι τιμές)
αλάτι πιπέρι


Βράζουμε τις σκελίδες για κάνα δεκάλεπτο μέσα σε νερό. Τις βγάζουμε τις σκουπίζουμε καλά να μην έχουν νερό και τις πολτοποιούμε. Και καλά καταλάβατε ανακατεύουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με τις πολτοποιημένες σκελίδες και το αλατοπίπερο μέσα σε ένα μπολ. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το φυλάμε στο ψυγείο.


Βούτυρο Μετρ ντ΄οτέλ 

Το πιο διάσημο αρωματικό βούτυρο.

100γρ βούτυρο 
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι πιπέρι

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τον μαϊντανό ,λίγες σταγόνες χυμού λεμονιού και μπόλικο αλατοπίπερο.  Το πιο απλό βούτυρο και από τα πιο νόστιμα. Συνοδεύει τέλεια φιλέτα βοδινού και λαχανικά ατμού.



 

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ανάρτηση;

 Ξαναγράφω μετά από μερικές μέρες απραξίας. Όχι λόγω φόρτου εργασίας ή λόγω έλλειψης ιδεών, αλλά εσκεμμένα.
Ναι ακριβώς εσκεμμένα για να σας προκαλέσω το ενδιαφέρων και δείτε το ντοκιμαντέρ που βρήκα στο TVXS. 
Ελπίζω να το είδατε.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

«Τρόφιμα, Α.Ε.» - Τι τρώμε και πώς παράγεται;


tvxs.gr | Τρόφιμα Α.Ε.
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Κλασικές σειρές από την TV και βραδινά σόου online.


Το να μαγειρεύεις απλά δεν είναι αρκετό, η μαγειρική  αναδεικνύει την πρώτη ύλη που μας δίνει η φύση, πράγμα που κάνει την ζωή μας πιο ευχάριστη πιο πιπεράτη και πιο ενδιαφέρουσα. Σημαίνει ακόμα σεβασμός και αγάπη στη φύση για τα αγαθά που μας δίνει.
Άρα χρέος ενός μάγειρα δεν είναι να ικανοποιήσει λιπαρές κοιλιές και αδηφάγους ουρανίσκους, είναι να προστατέψει και να διαφυλάξει πρώτα απ όλα την πηγή της πρώτης ύλης, που αυτό μεταφράζεται σε σεβασμό της φύσης σε όλους τους τομείς. 
Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι μια καλή  κίνηση αλλά περισσότερο καλό κάνει στην συνείδησή  μας  παρά στο περιβάλλον, διότι τα  ποσά ενέργειας που δαπανιούνται  για την παραγωγή συσκευασιών μη φιλικών προς το περιβάλλον κάνουν μεγαλύτερο κακό στη γη απ΄ότι το καλό της ανακύκλωσης.
Συμφωνώ στο ότι η ανακύκλωση επιβάλετε να γίνεται δεν συμφωνώ με την άποψη το ότι ο καταναλωτής φταίει για την ρύπανση. 


Από την στιγμή που ο αστικοποιημένος σύγχρονος άνθρωπος έχει αποκοπεί από την φύση και ανάμεσα στον κρίκο που τον συνέδεε παλιά με την γη και τη τροφή του έχουν εισχωρήσει οι βιομηχανίες τροφίμων, τότε η μόνη επιλογή που έχει είναι να διαλέξει ανάμεσα σε πλαστικές συσκευασίες για τις οποίες δεν ευθύνεται αυτός αλλά η παραγωγή του εργοστασίου και το μάρκετινγκ της εκάστοτε εταιρείας. Αλλά θα πρέπει να νοιώθει τύψεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να μαζεύει τις ακριβοπληρωμένες συσκευασίες , να τις ξεπλένει και να τις ρίχνει στους κάδους ανακύκλωσης και να αφήσει ιδιωτικές εταιρείες να τις διαχειριστούν.

 Προτιμώντας όλο και περισσότερα βιομηχανοποιημένα προϊόντα ενισχύουμε εταιρείες οι οποίες σκοπό έχουν να γίνουν όλο και πιο ισχυρές εξαλείφοντας στο τέλος μικρούς παραδοσιακούς μικροκαλλιεργητές. Για χάρη του κέρδους θα αποκλειστούν από τον γαστρονομικό χάρτη ποικιλίες και είδη καλλιεργήσιμων υλικών ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  


Γι αυτό ας ψάχνουμε για την πρώτη ύλη της τροφής, ας ενημερωνόμαστε με τι έχουν τραφεί τα ζώα πριν σφαγιαστούν (π.χ. το να τρώει το μοσχάρι κρεατάλευρα για να παχύνει εσάς πως σας φαίνεται;) και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Υπάρχουν χασάπικα τα οποία προσέχουν την πρώτη ύλη.
Ας ψάχνουμε και για ποικιλίες τομάτας που είναι πεντανόστιμες αλλά σε σύγκριση με τα υβρίδια δεν βγάζουν μεγάλη παραγωγή ας τις ψάξουμε.




Ο σεβασμός και η αγάπη μας προς την φύση μπορεί να δειχθεί και με την προστασία των ποικιλιών που απειλούνται με εξαφάνιση, τον περιορισμό χρήσης των πλαστικών συσκευασιών, την αγορά κρέατος από τον έμπιστο κρεοπώλη, την αγορά λαχανικών και οπωροκηπευτικών από τις λαϊκές αγορές.
Και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να αποφεύγετε τροφές οι οποίες έχουν ταξιδέψει ανά την υφήλιο. Δηλαδή, υπάρχουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν διάφορες συμβάσεις χαμηλού κόστους με διάφορες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και συσκευασιών. Έτσι μπορεί να έχουμε σαν παράδειγμα παραγωγή τομάτας στο βέλγιο και η συσκευασία να γίνεται στην ιταλία και οι κεντρικές αποθήκες για την διανομή να είναι στην γαλλία. Απ ότι καταλαβαίνετε οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες για τον πλανήτη, αλλά την ευθύνη την έχει ο καταναλωτής που δεν πετάει την συσκευασία στην ανακύκλωση. 
Το παράδειγμα είναι light....         
   

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κόκορας κρασάτος ( γαλλική εκδοχή )

Συνέχεια...



Το πρωινό φως του ήλιου αναγκάζει τις δύο φίλες να πάνε παρά την θέλησή τους στις δουλειές τους, αλλά ορκίζονται η μια στην άλλη να συνεχίσουν το θάψιμο-ανάλυση το απόγευμα.
Αν και κατά βάθος δεν έχουν τι άλλο να σχολιάσουν όσο αφορά τον χωρισμό της Μαρίας, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.
 

Η ώρα δείχνει πέντε το απόγευμα, μια χαρμόσυνη ώρα για τους υπαλλήλους που έπιασαν δουλειά στις εννιά και δεν τους υποχρεώνουν να δουλέψουν υπερωρίες.
Η Νεκταρία καθώς ξυπνάει τα άλογα του κινητήρα του αυτοκινήτου της αναρωτιέται,''τι υπάρχει για φαγητό στο σπίτι τώρα που την κοπάνησε ο Πέτρος;'' 
Το στομάχι της είχε κάνει την επανάσταση του εδώ και πολλή ώρα και μάλιστα   επιτυχημένη, εξουσίαζε πλέον πλήρως το σώμα της Νεκταρίας.


Σίγουρη καβάτζα για τέτοιες  περιπτώσεις είναι η κατσαρόλα της μαμάς. Τηλεφωνεί στην Μαρία για να αλλάξει την τοποθεσία του ραντεβού και ξεκινάει.
Για καλή της τύχη η κατσαρόλα περιείχε κόκορα κρασάτο με συνοδεία χονδρό μακαρόνι, από αυτά που είναι σαν σωλήνας και όταν τα ρουφάς πασαλείβεις το γύρω χώρο με την σάλτσα. 
-Τελικά ο Πέτρος έφυγε; Ρώτησε κάνοντας την αδιάφορη, η Μαρία.
Η αλήθεια είναι ότι δεν την ενδιέφερε και τόσο το τι έκανε ο Πέτρος και το πως νοιώθει η Νεκταρία γι αυτόν, αλλά ήθελε να ξυπνήσει το επιθετικό ένστικτο της φίλης της, να αρχίσει να ξεσπάει πάνω στον Πέτρο και όταν η συζήτηση φτάσει στο απόγειό της να αρχίσουν να μιλάνε για τον Μάρκο και να ρίξουν πάνω του όλα τα φαρμακερά τους βέλη.
Η Νεκταρία κατάλαβε το βαθύτερο νόημα της φίλης της, κατάλαβε ότι έκανε αυτή την ερώτηση για να αρχίσει να ''τα χώνει'' πρώτα στον Πέτρο που έφυγε από το σπίτι και μετά να συνεχίσουν σε όλο το αρσενικό ετερόφυλο κοινό και μετά στο ομοφυλόφιλο κοινό διότι αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, που οι άντρες είναι τόσο δυσεύρετοι.
Τρώει την τελευταία μπουκιά ψωμιού αφού πρώτα είχε μαζέψει με αυτήν την τελευταία ποσότητα σάλτσας που είχε απομείνει στο πιάτο της.   
Πίνει λίγο κρασί. Κοιτάζει καχύποπτα την Μαρία που κοιτάζει δήθεν αδιάφορα το ταβάνι.
Μην ενδώσεις   της λέει μια φωνούλα στο κεφάλι της, μην δηλητηριάζεις την ψυχή σου. 
Και βέβαια θα ενδώσω λέει η Νεκταρία.
- Που λες ο Πέτρος....
Χτυπάει το κινητό της, είναι ο Πέτρος.

-Που είσαι;Είσαι καλά;Είμαι σπίτι σε περιμένω, ανησύχησα.







Συνεχίζεται...






Κόκορας κρασάτος ( γαλλική εκδοχή )

συμμάζευα τα βιβλία μου και βρήκα αυτή τη συνταγή, είναι σχεδόν παρόμοια με την δική μας εκδοχή αλλά λίγο πιο λιπαρός. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω φτιάξει ποτέ έτσι, σας δίνω αυτή τη συνταγή για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.




1 κόκορας
100 γρ λαρδί
400 γρ μανιτάρια
250 γρ κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
θυμάρι- δάφνη- δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι πιπέρι


Τεμαχίζουμε τον κόκορα. Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε  το λαρδί σε 2 κουταλιές βούτυρο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και όταν πάρουν χρώμα ρίχνουμε τον κόκορα μαζί με το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μανιτάρια, αλάτι πιπερι, αφήνουμε να σωταριστούν και μετά ρίχνουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για κάνα λεπτό και ρίχνουμε το κρασί. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για μια ώρα. Βγάζουμε τα κομμάτια από το κρέας και στην σάλτσα προσθέτουμε την μια κουταλιά βούτυρο αφού την έχουμε ανακατέψει με την μια κουταλιά αλεύρι. 
(μενιέρ λέγετε αυτή η διαδικασία, κλασικός τρόπος για πήξουμε μια σάλτσα)
Τον σβόλο ζύμης που έχει προκύψει τον ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα και την ανακατεύουμε δυνατά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
Περιχύνουμε τον κόκορα.



 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπακαλιάρος σύμβραση Κεφαλλονίτικη συνταγή

Συνέχεια....


Ο Μάρκος ξυπνάει το πρωί πατάει κατά λάθος τον Πέτρο που κοιμόταν στο πάτωμα, πάει στο μπάνιο, γυρνάει, σκοντάφτει πάνω στον Πέτρο, ντύνεται βάζει να φάει, πίνει καφέ και κάνει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.
Η νικοτίνη και η καφεΐνη του ξυπνάνε τον εγκέφαλο, βλέπει πλέον τον κόσμο ρεαλιστικά.
Τι κάνει άραγε ο Πέτρος στο πάτωμα; Αφήνει την απορία να πλανάτε στον αέρα, έτσι για να έχει και λίγο μυστήριο η μέρα, αρπάζει ένα κομμάτι μπράουνι και φεύγει τρέχοντας να προλάβει να πάει στην δουλειά του στην ώρα του.

Ο Νίκος είχε ήδη ξυπνήσει πρώτος και είχε πάει στη δουλειά του, ο Πέτρος ανοίγει για λίγο τα μάτια παίρνει από το κινητό του τη γραμματέα της εταιρείας της λέει οτι είναι άρρωστος και ξαναπέφτει για ύπνο. 

Κατά τις 12 ξυπνάει, δεν έχει και πολλή διάθεση, πίνει ένα καφέ, κάνει απολογισμό της προηγούμενης βραδιάς. Χάλια. 
Άβυσσος ο εγκέφαλος της γυναίκας και ειδικότερα της Νεκταρίας.
Δεν έχει όρεξη να γυρίσει σπίτι του όσο μέσα σ΄ αυτό υπάρχει ακόμα η γυναίκα που τον πέταξε κακήν κακώς. Ετοιμάζει το γεύμα και σκέφτηκε να σκοτώσει την ώρα του, βλέποντας τα μεσημεριανά κουτσομπολιά της τηλεόρασης.
Δεν ήξερε ότι οι μεσημεριανές κουτσομπολίστικες  εκπομπές ωθούν τους τηλεθεατές στην αναζήτηση της κουλτούρας και της γνώσης, είναι μια καλή προτροπή να σε κάνουν να κλείσεις την τηλεόραση και να την κάψεις,  αν καταφέρεις και συγκρατήσεις  τον εαυτό σου να μην βγάλει τα μάτια του με δυο βελόνες.
Τελικά ο Πέτρος κλείνει την τηλεόραση και αποφάσισε να το ρίξει στο διάβασμα, ήταν μια καλή ευκαιρία μιας και ο Νίκος  έχει μια αξιοσημείωτη συλλογή από βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Νίκος επιστρέφει σπίτι του, το ίδιο και ο Μάρκος επιστρέφει στο σπίτι του Νίκου. Έχει δικό του σπίτι αλλά είναι και περίεργος να μάθει την ιστορία του Πέτρου.

   
Λοιπόν; Ρωτάει ο Μάρκος καθώς σέρβιρε μπακαλιάρο με λαχανικά στο Πέτρο. Τι έγινε χθες βράδυ; Πάλι τσακώθηκες με την Νεκταρία;

-Όχι ακριβώς απλά έμαθα ότι διακατέχεσαι από οιδιπόδειο σύμπλεγμα, δεν έχεις κόψει τον ομφάλιο λώρο της μάνας σου, έχεις ένα σωρό παράλληλες σχέσεις, τα βυζιά της Μαρίας σου φαίνονται μικρά, γουστάρεις γκόμενες με σιλικόνη, φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες, ψάχνεις και βρίσκεις αφορμές πότε με την δουλειά πότε με την ζωγραφική πότε με διάφορες άλλες δραστηριότητες  να μην είσαι σπίτι για να ασχολείσαι με το νοικοκυριό, η λεπτή σου συμπεριφορά είναι τόσο αδελφίστικη, όταν συναντιέσαι με τους φίλους σου γίνεσαι τόσο κρετίνος, είσαι τσιγκούνης αλλά και σπάταλος ταυτόχρονα, είσαι αναποφάσιστος και πεισματάρης ταυτόχρονα, δεν δέχεσαι συμβουλές αλλά σε νοιάζει η γνώμη των άλλων και την ακολουθείς. Συγνώμη αλλά μετά με έδιωξαν την ώρα που ξεκίναγαν να μιλάνε για το πουλί σου.

Ο Μάρκος κοίταζε, ξεροκατάπιε. Και εσένα γιατί σε έδιωξαν; Αφού εμένα έθαβαν.

-Απλά δεν συμφωνούσα μαζί τους στην υποθετική κουβέντα, ξέρεις για να βγάλω συμπέρασμα χρειάζομαι αποδείξεις, πραγματικά γεγονότα.
- Καλά, λέει ο Νίκος, απ΄ότι έχω καταλάβει οι περισσότερες γυναίκες μιλάνε υποθετικά, και πως συνεννοούνται; 
-Μαζί μας πάντως όχι, απ΄ότι κατάλαβες και από το παράδειγμα του Πέτρου, τον πέταξαν έξω επειδή τους χάλαγε το υποθετικό τους όνειρο, δεν κόλλαγε στην κουβέντα. Έχουν φτιάξει τώρα μια εικόνα μου έτσι όπως θα ήθελαν να είμαι, για να δικαιολογήσουν τον άδικο κατ' αυτές χωρισμό. 

Ο Νίκος στριφογυρίζει ένα τελευταίο κομμάτι μπακαλιάρου στο πιάτο του.Τι ήταν αυτό που φάγαμε; ρωτάει.
Μπακαλιάρος σύμβραση, λέει ο Πέτρος, κεφαλλονίτικη συνταγή.
- Που τον βρήκες τον μπακαλιάρο, πότε πρόλαβες  να τον ξαρμυρίσεις, πότε πρόλαβες να τον μαγειρέψεις; Ρωτάει ο Μάρκος.


- Ξέρω γω, απαντάει ο Πέτρος. Καμιά φορά τα πράγματα που υπάρχουν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας γίνονται πραγματικότητα. Και στο κάτω κάτω της γραφής ο συγγραφέας επέλεξε να γράψει γι΄αυτή τη συνταγή οπότε αυτή υποτίθεται ότι φάγαμε.

Συνεχίζεται...




Μπακαλιάρος σύμβραση Κεφαλλονίτικη συνταγή

1 φύλλο μπακαλιάρου
2-3 κουταλιές πελτέ τομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
3 φύλλα σέλερι (το μεγάλο σέλινο)
1-2 φύλλα δάφνη
2 πατάτες μέτριες κομμένες σε κυβάκια
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
αλάτι- πιπέρι


Εκτέλεση




Κόβουμε και ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο βάζοντάς τον σε νερό για κάνα δύο μέρες αλλάζοντας το νερό τακτικά.
Σε μια καυτή κατσαρόλα ρίχνουμε  λίγο λάδι (2 κουταλιές της σούπας) ρίχνουμε τη πατάτα το καρότο σέλερι και το κρεμμύδι να μαραθούν.Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για να αρπάξει λίγο, έχουμε από κοντά το κρασί για να το ρίξουμε την κρίσιμη στιγμή. Ρίχνουμε το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε νερό για να καλυφθούν τα υλικά και ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε τη δάφνη. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράσει  μέχρι να μείνει με το λάδι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά προσθέτουμε το μπακαλιάρο μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.



 

   
 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Brownies ( Μπράουνις )

...Συνέχεια...


Η Μαρία έχει μείνει αποσβολωμένη και κοιτάζει το πόστο των σερβιτόρων που βρίσκετε απέναντι της που πριν λίγο της το έκρυβε η παρουσία του Μάρκου.
Δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε, δεν μπορεί να βρει λόγους που να δικαιολογεί αυτή τη συμπεριφορά. 

Σηκώνετε αργά, η αμηχανία της είναι φανερή, αισθάνεται σαν κάποιος γελωτοποιός να της έχει ρίξει μια τούρτα στο πρόσωπο και μάλιστα σε μια γεύση που απεχθάνεται.
Βγαίνει στο δρόμο ψάχνει για ταξί. Δεν βρίσκει. Ακόμα και οι ταξιτζήδες δεν την καταδέχονται.
Αποφασίζει να περπατήσει ως το καταφύγιο της καλύτερης φίλης της.


Χτυπάει το κουδούνι. Παύση. Ξαναχτυπάει το κουδούνι. Παύση. 
Δεν μπορεί, δεν γίνετε σκέφτεται, ακόμα και η φίλη μου με παράτησε. Τα μάτια της στιγμιαία βουρκώνουν. Χτυπάει μια τελευταία φορά το κουδούνι.
-Έρχομαι, διάολε, λύσσαξες. Ακούγετε μια φωνή πίσω από την πόρτα.
Σου έχω πει ρε μαλάκα να παίρνεις τα κλειδιά μαζί σου, δεν έχω καμία όρ....
Μαρία; 
Η Νεκταρία φίλη της Μαρίας και του Μάρκου αλλά περισσότερο φίλη της Μαρίας, μικρόσωμη μελαχρινή με δυναμικό χαρακτήρα, αρέσκεται να εκστομίζει  ύβρεις κατά του έτερου ήμισυ της. 
Κοιτάει για λίγο τη Μαρία και της κάνει νεύμα να περάσει.
-Συγνώμη, νόμισα ότι ήταν ο Πέτρος. Τι έπαθες; Γιατί κλαις;
Κάθισαν σε ένα καναπέ που ενίοτε γίνετε και κρεβάτι για τους διάφορους μουσαφίρηδες που φιλοξενούν κατά καιρούς. 
Στον αέρα υπήρχε ένα μεθυστικό άρωμα ψημένης  σοκολάτας.
-Φτιάχνεις κέικ; ρώτησε η Μαρία.
-Όχι κέικ, μπράουνις. Έχει διαφορά, το κέικ είναι αφράτο και καλοψημένο τα μπράουνις είναι υγρά στο κέντρο τους και έχουν πιο πολύ σοκολάτα.Σε λίγο θα είναι έτοιμο.
-Χώρισα με το Μάρκο.
Μια στιγμιαία σιωπή επικράτησε. 
-Πως έγινε αυτό; Εσύ τον χώρισες;
-Όχι, μετά από ένα ρομαντικό δείπνο μου είπε οτι με βαρέθηκε και σηκώθηκε και έφυγε.
Η Νεκταρία κάθεται για λίγο σκεπτική. 
-Σίγουρα έχει βρει άλλη και σε κεράτωνε τόσο καιρό και φοβόταν να στο πει. (Της λέει και συνεχίζει), έτσι είναι οι άντρες αχάριστοι και αχόρταγοι, εμείς φταίμε που γινόμαστε χαλιά να μας πατάνε και μετά μας πετάνε. 


Εκείνη την ώρα μπαίνει στο σπίτι ο Πέτρος, αφού λογομάχησε για λίγο με την Νεκταρία, χαιρέτησε την Μαρία, έβγαλε το μπράουνι από το φούρνο, μάζεψε τα υλικά για την ανακύκλωση και τα πέταξε στον ειδικό μπλε κάδο, πέταξε και τα σκουπίδια, μάζεψε κάτι απλωμένα ρούχα, έλεγξε τα e mail που του είχαν στείλει από το γραφείο, σέρβιρε από ένα κομμάτι γλυκό στις δύο φίλες, κάθισε σε μια καρέκλα φιλοδοξώντας να γίνει μέρος της συζήτησης. 

Στην αρχή άκουγε, για να καταλάβει τι γίνετε. Έμαθε για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα του Μάρκου και γενικά τα πάντα για την ανισόρροπη ψυχολογική κατάσταση του Μάρκου βασισμένη σε αλάνθαστες υποθετικές επιστημονικές τεκμηριώσεις. Έμαθε για κάθε υποτιθέμενη αλλά συνάμα υπαρκτή παράλληλη σχέση του Μάρκου. Έμαθε για όλα όσα είχε πει ο Μάρκος στην Μαρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ήταν να μάθει και άλλα, αλλά προτίμησε να ανοίξει την τηλεόραση για κάνει ένα διάλειμμα για διαφημίσεις.

Απορροφημένος όπως ήταν από την εξάσκηση του ζάπινγκ, τον ταρακουνάει η Νεκταρία λέγοντας.
-Πες Πέτρο σου αρέσει τώρα αυτό το πράμα;  Μαρία τώρα θα μας λυθεί η απορία.
Και του δείχνει μια φωτογραφία μιας τύπισσας με στήθος φουσκωμένο από σιλικόνη.
Ο Πέτρος κοιτάζει και επεξεργάζεται τα θέλω του. Δίλημμα, λες την αλήθεια και χάνεις τον βραδινό σου ύπνο ή λες αυτό που θέλουν να ακούσουν και έχεις την ηρεμία σου; 
- Όχι βέβαια, λέει. Η σιλικόνη είναι.... είναι....( ήθελε να πει θαύμα της τεχνολογίας και άλμα της πλαστικής χειρουργικής) τόσο αφύσικη, νομίζω οτι σε κανένα άντρα δεν αρέσει αυτό το πράμα.
- Σου τα 'λεγα το στήθος σου είναι μια χαρά απλά ο Μάρκος δεν έχει ξεπεράσει το σύνδρομο της αποκοπής του ομφάλιου λώρου, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την μαμά του και γι΄αυτό φοβάται να δεσμευτεί μαζί σου, γι αυτό είχε όλες αυτές τις σχέσεις με τις άλλες γυναίκες, γι αυτό.... .
-Για μισό λεπτό, την διακόπτει ο Πέτρος. Τον έχετε πιάσει στα πράσα οτι κεράτωνε την Μαρία; Όχι, διότι αν τον είχατε πιάσει τώρα θα κάνατε άλλου είδους συζήτηση και όχι αυτές τις υποθετικές μπούρδες. Όση ώρα μιλάτε αναρωτηθήκατε αν ο Μάρκος έπαψε απλά να γουστάρει να είναι με την Μαρία;


1.30 το βράδυ, χτυπάει το κουδούνι, ανοίγει την πόρτα ο Νίκος νυσταγμένος.
-Μπορείς να με φιλοξενήσεις για απόψε το βράδυ; τσακώθηκα με την Νεκταρία, έφερα και μπράουνις. 

Συνεχίζεται....




Μπράουνις



400γρ σοκολάτα πικρή ή κουβερτούρα
160 γρ βούτυρο
4 αυγά
200 γρ ζάχαρη
200 γρ αλεύρι
1 σφηνάκι ρούμι






εκτέλεση




Λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να πάρουν πολύ ανοιχτό  χρώμα και να φουσκώσουν.
Ρίχνουμε στην σοκολάτα στα αυγά και το ρούμι, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το αλεύρι. Καλό θα ήταν να κοσκινίσουμε το αλεύρι για να μην μας κάνει σβόλους και να αναμειχθεί καλύτερα και πιο γρήγορα. Αν δεν έχετε διάθεση ή κόσκινο ρίξτε το αλεύρι σε μικρές μικρές ποσότητες ανακατεύοντας πολύ απαλά.
Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο  ταψάκι και ψήνετε αυστηρά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς αυστηρά για 20 λεπτά.